GIANT SAND – GLUM + 1994 KCRW SESSION

Eind jaren ’70 veranderde de alt.country- en Americana-muziek spelende formatie ‘Giant Sandworms’ uit Tucson, Arizona hun naam in ‘Giant Sand’. Doorheen de jaren veranderde de bezetting van de groep ettelijke keren en enkele grote namen uit de latere muziekgeschiedenis maakten deel uit van de band rond singer-songwriter Howe Gelb. Daarbij waren o.a. Chris Cacavas van ‘Green On Red’, Mark Walton van ‘The Dream Syndicate’, en drummer John Convertino en bassist Joey Burns die nadien de bijzonder succesvolle formatie ‘Calexico’ oprichtten. Beroemde gastmuzikanten op platen van ‘Giant Sand’ waren o.a. M. Ward, Neko Case, Vic Chesnutt, PJ Harvey, Isobel Campbell en Steve Wynn.

De twee ‘Calexico’-muzikanten maakten deel uit van ‘Giant Sand’ ten tijde van de opname van het legendarische album “Glum” van de groep in 1994. Die opname vond plaats in New Orleans in de studio die eigendom was van Daniel Lanois. Ook Paula Jean Brown, de toenmalige echtgenote van Howe Gelb en later lid van de meidengroep ‘The Go-Go’s’, gastzangeressen Victoria Williams en Lisa Germano en organist Chris Cacavas waren op deze 25 jaar geleden opgenomen plaat te horen.

“Glum” wordt nu ter gelegenheid van dit jubileum heruitgebracht op een cd, waarop de elf originele tracks te horen zijn, aangevuld met de songs “World Stands Still” en “I Wish You Love”, twee extra live gebrachte nummers die ‘Giant Sand’ speelde tijdens een sessie voor het Amerikaanse ‘KCRW’-radiostation dat uitzendt vanaf de campus van het ‘Santa Monica College’ in Santa Monica, Californië. Op de heruitgave van “Glum” op vinyl staan trouwens nog vijf extra songs die tijdens deze radiosessie door de band werden gebracht.

Uit de tracklijst van het originele album selecteerden we de songs “Yer Ropes” en albumtiteltrack “Glum” om voor u ter kennismaking bij deze recensie op video mee te geven. Andere leuke nummers op de plaat zijn “Happenstance”, het jazzy instrumentaaltje “1 Helvakowboy Song”, het alternatieve rocknummer “Painted Bird” en de door Howe Gelb knap gezongen pianoballad “Spun”. Het meest uit de band springende liedje is echter “Bird Song” dat helemaal door Howe Gelb’s toen nog zeer jonge dochtertje Indiosa Patsy Jean werd ingezongen.

Het zeer herkenbare en steeds heerlijke drumwerk van John Convertino horen we hier o.a. in het walsende “Left” en in het zes minuten durende en in een geluidskakofonie eindigende nummer “Faithful”. Daarnaast domineren de door Joey Burns gespeelde baslijnen en Howe Gelb’s pianospel in een indrukwekkende akoestische coverversie van de door Hank Williams in 1949 geschreven song “I’m So Lonesome I Could Cry” waarmee de officiële plaat wordt afgesloten.

(valsam)

09 november 2019: Muziekgebouw, Eindhoven, NL
10 november 2019: Burgerweeshuis, Deventer, NL
11 november 2019: Zonnehuis, Amsterdam, NL
13 november 2019: Nosta, Opwijk, BE


 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Fire Records / V2

video